Съдържание за уебсайт - полезни насоки

Съдържание за уебсайт - полезни насоки

В дигиталната ера всеки бизнес има нужда от онлайн присъствие. За да бъдете разпознаваеми и откриваеми за Google – световният господар на информацията, достигаща до хората, необходимо е Вашият уебсайт да публикува качествено съдържание. Какво означава това? Какви качества трябва да съдържа нашето съдържание, за да бъде успешно позиционирано сред първите резултати в търсачките?

  • Как да си гарантираме успех?

За да бъдем успешни в дигиталния свят, освен с изработка на сайт и SEO оптимизация, важно е да имаме предвид и:

  • Дължина на текста

Дължината на текста във Вашия уебсайт не е без значение. Тя е един от факторите за индексиране на Google. Препоръчва се минимумът да е между 250-300 думи. Оптимизацията обича текста и за нея е важно той да не е твърде кратък, защото го класира като „неважен“ или „с малка полза за потребителя“ и го праща на дъното на класацията, като така може и въобще да не достигне до потребителя.

  • Уникалност на съдържанието

За да бъде оценено Вашето съдържание от търсачките и да му бъде отредено място в първите страниците на резултатите, нужно е то да бъде поне 90% уникално. (Има си специални инструменти, с които се проверява уникалността на всеки текст, преди той да бъде публикуван.) Под уникалност разбираме подредба на изреченията, синтаксис, връзки, обръщения, стил и полезност на информацията. Google класира преди всичко по това дали съдържанието е полезно за потребителя. Затова е важно да се постараем и да споделяме информация, която би била от полза на четящия.

  • Какъв фокус да има?

Целта на публикуваното съдържание във Вашия уебсайт зависи главно от това за какво е той. Например, ако разполагате със сайт за модни артикули и дрехи, би било добре да споделяте актуална информация за бъдещи намаления, сезонни тенденции, интересни комбинации на дрехи и аксесоари и други подобни неща. Фокусът зависи изцяло от това в каква насока е сайтът. За бизнеси, които са ориентирани към продажби, се препоръчват статии с акцент върху продажбата и изтъкване на предимствата на дадения продукт.

  • Изказ и оформление на текста от гледна точка на читателя

В интернет четем по различен начин, отколкото на хартия, защото информацията онлайн е в пъти по-голяма и се налага да я сортираме. Редица проучвания сочат, че потребителят „сканира“ съдържанието под формата на буквата „Т“, в търсене на онова, което го интересува. За да бъде нашият текст забелязан, нужно е да бъде оформен подходящо (това също е важно и за добрата SEO оптимизация на сайта ни). Google обича всичко да е подредено, затова трябва да използвам подзаглавия и заглавия – така текстът става по-четим, да употребяваме подходящи ключови думи, които са търсени от съответния читател и много други важни неща. Важно е съдържанието да съдържа така наречения CALL TO ACTION бутон – начин да приканите потребителя да извърши дадено действие, докато все още е на вашия сайт. Например, „Обадете се сега!“, „Поискайте информация“, „Намерете ни на картата“, „Запазете вашия час“, „Разгледайте нашите проекти“ и много други подобни. В този ред на мисли „Поръчайте текст за Вашия сайт сега!“

Дотук се спряхме на детайлите относно текста при изработка на уебсайт и SEO оптимизация. Не по-малко важни са и визуалните детайли като част от съдържанието. А именно изображенията, видеата, картинките и всичко онова, което сме решили да публикуваме.

  • Качество на изображенията

Факт е, че текстове без изображения не се преглеждат от потребителите. Какви изображения да използвате за Вашия уебсайт? За да изглежда добре, желателно е да бъдат максимално големи, да не са редактирани или рязани.

  • Професионална фотография

Колкото по-качествени и професионални са Вашите снимки, толкова по-добро впечатление ще прави Вашият сайт, без значение в каква сфера е. Дали предлагате дрехи, услуги, имоти и други – помнете, че е важна и визуалната част.

Ако се нуждаете от професионална фотография за вашия уебсайт, ние от Progress Factory ще Ви съдействаме. Предлагаме различни видове фотография според продукта/услугата на клиента – продуктова, екшън, с модели, с дрон и други спрямо Вашите нужди. Обадете ни се още сега!

  • Големина на файловете

Изображенията в сайта трябва да бъдат максимално малки като размер – под 500 KB, за да не пречат на бързото зареждане на уебсайта, защото това също играе важна роля при SEO оптимизацията за търсещите машини. Важно е и изображенията да имат заглавие, защото според някои специалисти Google също ги класира и подрежда по това.

  • Видео съдържание

Все повече уебсайтове имат част, в която се пуска видео. Идеята е, че по този начин потребителят може нагледно да се ориентира какво трябва да прави (изключително полезно е при сайтове с рецепти за готвене или съвети от типа „Направи си сам“).

Качественото съдържание привлича потребителите. За да изградите доверие с тях, нужно е  не просто да предлагате най-доброто, а да бъдете разпознаваеми и лесно откриваеми в онлайн пространството. Доверете се на Progress Factory за цялостната стратегия за дигитален маркетинг, с която ще достигнете желаните резултати. Очакваме Ви!