Материали за 3D сувенири

Материали за 3D сувенири

3D печатът предоставя много нови възможности за производство на различни артикули и уникални персонализирани продукти. За да се постигне идеална симбиоза, между качество и красив краен резултат, е много важен избора на материали за 3D сувенири, затова в тази статия ще Ви запознаем с най-често използваните, като пластмаса, метал и смола. Вярваме, че добрата информираност относно тях ще помогне значително при избора Ви. 

 

Съдържание на статията:

 

Пластмасата като материал за 3D сувенири

Най-често използваният материал, за изработка на 3D продукти, е именно пластмасата, благодарение на своята леснодостъпност, разнообразност и  податливост на обработка.

 

Предимства и недостатъци на пластмасовите материали за 3D сувенири

 

Сред основните предимства на използването на пластмаса са:

 • По-ниска цена, в сравнение с другите алтернативи;
 • Много разновидности в различни цветове, форми и с различна текстура; 
 • Гъвкавост, възможност за лесна обработка и бързо производство.

Въпреки плюсовете, пластмасата има и недостатъците при използване, които включват: 

 • Не е особено издръжлива, по-лесно се чупи и не е устойчива във времето;
 • Ако не бъде използвана и изхвърляна правилно, може да доведе до значителни вредни последици за околната среда.

Популярни видове пластмаси за различни видове продукти

 

Съществуват различни видове пластмаса, които се използват за направата на множество разнообразни изделия.

 1. PLA (полилактид) - този вид е най-добър за използване, поради биоразградимите си и екологични свойства. 
 2. ABS (акрилонитрил-бутадиен-стирен) - много по-здрав и устойчив във времето;
 3. PETG (гликол-модифициран полиетилен терефталат) - идеално комбинира здравина и гъвкавост, и намира широко приложение.

 

Устойчивост на материалите и екологични аспекти

Вредният отпечатък върху природа, оказва негативно въздействие не само върху природата, но и върху нашето здраве. Отговорността към по-доброто бъдеще трябва да е обща мисия. Точно затова е препоръчително при производство да съобразим използваните материали за 3D продуктите, като се вземе предвид, че PLA e най-благоприятен, поради своята биоразградимост, докато другите алтернативи ABS и PETG са по-трудни за рециклиране, но пък имат други предимства.

 

Металът - част от материалите за 3D сувенири

Металът също е особено предпочитан и използван за производство на различни артикули, съчетаващи издръжливост с красив външен облик. 

 

Видове метали и тяхното приложение за 3D сувенири

Сред най-често използваните метали са алуминий (лек и устойчив на корозия), неръждаема стомана (много здрава, устойчива и подходяща за изработка на луксозни артикули), както и месинг (лесен за обработка и с красив златист цвят, който придава повече изтънченост на всеки сувенир). 

 

Техники за обработка и декорация на металните сувенири

А, изработени от метал, позволяват да бъдат обработвани чрез много различни техники, като например:

 • Гравиране - Чудесен начин да направите персонализиран подарък с дата, снимка, послание, име или друг елемент, носещ символика;
 • Полиране - Чрез този метод се постига гладка и блестяща повърхност, и красив и луксозен завършен вид на продукта;
 • Покрития - Съществуват различни покрития, като анодиране или галванопластика, които придават повече здравина и още по-естетичен вид на крайния продукт. 

 

Качествени материали за луксозни и изискани подаръци

Най-добрият избор на материали за 3D сувенири, които да изглеждат впечатляващо и луксозно, са стоманата и месингът. Ако търсите подарък за специален повод, който наистина да бъде запомнен и да бъде използван за дълго във времето, заложете на такъв изработен от тях. 

 

Смола - качествен материал за 3D сувенири

Все по-голяма популярност в България набират и артикулите изработени от смола. Тя предлага много възможности за дизайн и изработка, и с нея се постигат изключително красиви резултати.

 

Характеристики на смолата и нейното приложение за производство на сувенири

Смолата е известна със своите свойства, включващи висока устойчивост на удар и износване, прозрачност, блясък, и лесна обработка в различни форми и размери. 

 

Техники за боядисване и финиш на смолени изделия

Всяко изделие, изработено от смола, може да бъде допълнително боядисано и оформено, спрямо индивидуалните желания и предпочитания. Също така, могат да се вградят различни елементи, като декоративни цветя, боркат и дори изображения, с които да се създадат уникални персонализирани дизайни. Завършеният артикул се лакира, за да се постигне допълнителна защита и красив блясък.

 

Сравнение с други материали и препоръки за избор

Продуктите, изработени от смола, са изключително красиви, всеки от тях притежава индивидуалност и са идеални, когато искате да направите впечатляващ подарък. Въпреки това, имат и своите недостатъци, сред които по-високата цена, по-голямата чувствителност на UV светлина и нуждата от допълнителна защита, за да бъдат по-дълготрайни. 

 

Вече се запознахте с основните елементи, използвани при изработката на 3D подаръци, техните предимства и недостатъци. Ако все още обаче се затруднявате в избора и се нуждаете от допълнителна информация, не се колебайте да се свържете с нас. Ние можем да Ви съдействаме от идеята, до изработката и доставката на готовите продукти. 

 

Изпратете запитване за видовете материали за 3D сувенири

Надяваме се тази статия да е била от голяма полза за Вас. Попитайте ни от какви материали за 3D сувенири се изработват нашите продукти, ще се радваме да отговорим на всеки Ваш въпрос.

Последвайте следващия линк, за да научите повече за различните видове 3D сувенири

Можете да ни изпратите запитване за изработката на 3D сувенири на следния линк - 3D сувенири от Progress Factory.