Без повече препоръки на съмнително съдържание в YouTube!

Без повече препоръки на съмнително съдържание в YouTube!

Световната видео платформата YouTube реши да спре препоръките по съмнителното съдържание или поне да го ограничи, доколкото е възможно. Това разбираме от поправка в политиките на уебсайта след години критика по отношение на този проблем в дигиталния свят. На 25.01. 2018 г. от YouTube съобщават, че спират да препоръчват видеа с „крайно съдържание“ или с такова, което съдържа фалшива информация за потребителите. От платформата споделят още, че дори материалите да не нарушават общите права на зрителите, те все пак ще бъдат ограничени.

 

В какво точно се крие проблемът?

 

През последните години много хора обвиняват YouTube или по-скоро неговия алгоритъм в препоръчване на съдържание, което не е релевантно. Редица коментари на потребители на видео платформата споделят, че макар да нямат интерес към дадено съдържание, те все пак получават препоръка за него, дори да не е на същата тематика.

За справяне с подобни казуси е нужна човешка намеса, защото настоящите технологии все още не са на етап, в който да могат да се справят с подобни неща.

 

Какво ще се промени?

 

От платформата споделиха 3 примера за видеа, които ще спрат да се препоръчват на потребителите. От една страна, това са онези за чудодейните лекове за сериозни заболявания. Други са свързани с теории за плоската Земя, а трети – съдържащи измамни твърдения за различни събития и конспирации в световен план.

Това не важи за съмнителните видеа, които се излъчват на канали, за които сте абонирани. Тоест, ще продължите да си получавате препоръка за тях. Освен това, YouTube няма да премахва и крайните видеа от търсачките на сайта.

От световната платформа смятат, че по този начин тя ще стане по-балансирана по отношение на свободата на словото и отговорността към потребителите.

 

Как ще се случи това?

 

Подобно на Google, и YouTube решенията за препоръки на конкретно съдържание няма да се правят от хора, а от алгоритми. Специално подбрани критици от цяла Америка ще съблюдават за качеството на съдържанието и ще докладват за проблеми при работата на алгоритмите. Тук обаче се появява и обстоятелството, че критиците са хора, които също имат определени предпочитания и това сигурно ще повлияе на резултатите.

Новата политика на YouTube се очаква да стартира постепенно. В началото с по-малки ограничения на територията на Щатите, след което ще обхване глобално света. Това се очаква в момента, когато системата за разпознаване на фалшива информация стане по-прецизна.

Нуждаете ли се от видеозаснемане, обработка и подръжка на YouTube канал? Свържете се с Progress Factory – вашият доверен партньор за перфектния резултат!